miercuri

Prietenia

 

            Au ȋncercat nenumǎrați ȋnvǎțați sǎ dea o definiție cȃt mai clarǎ prieteniei. Însǎ e greu sǎ ajungi sǎ cunoști ȋntr-adevar semnificația termenului. Viața ȋți vine de multe ori ȋn ajutor, ȋncercȃnd parcǎ sǎ te facǎ sǎ ȋnțelegi prin intermediul propriei trǎiri ce este aceea o prietenie. Cel mai ușor de ȋnțeles este ȋn momentul ȋn care te simți trǎdat, te simți frustrat și poate uneori marginalizat. E cel mai simplu mod ȋn care viața te poate face sǎ ȋnțelegi ce este prietenia; celelalte definiții nu mai conteazǎ. Singurul lucu care conteazǎ e ceea ce simți tu ca individ, ceea ce trǎiești tu. Prietenia face parte din viațǎ "Fǎrǎ prietenie nu existǎ viațǎ!"(Cicero), sau cel puțin face parte din sufletul fiecǎruia din noi, la fel cum fac parte fericirea, iubirea, ura etc.

            Suntem ființe raționale, comunicǎm, socializǎm, motiv pentru care ajungem la prietenie; sufletul ne cere asta, nu este o voințǎ personalǎ. Prietenia este "un suflet ȋn douǎ trupuri"(Aristotel), frumos spus; lucru cu care nu sunt ȋntru totul de acord pentru cǎ sufletul fiecǎruia dintre noi este ȋn cǎutare de suflete compatibile. Dacǎ am avea același suflet, nu am putea ști niciodata dacǎ unul din noi greșește, am elimina din start tot ceea ce ȋnseamnǎ nedreptate, minciunǎ, trǎdare și nu am ști niciodatǎ ce ȋnseamnǎ a iubi.

            Într-o prietenie nu e de ajuns sǎ dai totul, trebuie ȋntȃi de toate sǎ fii capabil sǎ primești totul și sǎ știi sǎ ierți. Iertarea este o eliberare a sufletului, o descǎtușare ȋn calea amǎgirii și a uitǎrii, pentru cǎ nu ochii care nu se vǎd se uitǎ, ci uitǎ ochii care se prefac cǎ nu vǎd. Uitarea este soluția celor lași, ceea ce vine ȋn contrast cu dorul, sǎmȃnța din care se nasc nostalgia, neliniștea și speranța revederii.

         Dumnezeu ne-a ȋnzestrat cu suflet, tocmai pentru a putea fiecare gusta diversele forme de manifestare ale acestuia. Prietenia este una din aceste trǎiri, este un act de compatibilitate ȋntre suflete, un mod firesc pentru noi de a face diferențǎ ȋntre oameni.

           "Mulți te prețuiesc pentru cȃte o fapta a ta; te prețuiește cu adevǎrat numai acela pentru care exiști ȋntreg, pentru tine ȋnsuți."(N. Iorga)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  Zâmbetul și lacrima erau la început cei mai buni prieteni, dar la un moment dat un înger i-a certat pentru jovialitatea lor. De atunci s-a...